بخش ویژه همایش امسال به نگارش مقاله برای دانشنامه دفاع مقدس اخصاص دارد. در این بخش از مقالاتی که در باره شیوهها و الگوهایی که برای نگارش مقاله استفاده میشود، اسقبال میکنیم. همچنین علاقهمندان میتوانند ضمن اعلان به مدیر سایت یا دبیر علمی و اجرایی برخی مدخلهای دانشنامه را بنویسند.... در ادامه به معرفی دانشنامه میپردازیم
نگارش دانشنامه ، ابزاری مهم برای حفظ و ترویج میراث فرهنگی هر کشور است. بشر از دیرباز فراگرفته است تا یافتهها و تجربههای زیستة خود را به بهترین شکل ممکن در اختیار آیندگان قرار دهد. دفاع مقدس در جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از مهمترین میراث معنوی ایرانیان ، واجد معارفی ارزشمند است که تبیین و بیان صادقانه آن چراغ راه برای نسلهای آینده خواهد شد. از اين رو يكي از مهمترين مأموريتهاي متوليان حوزه صيانت و نشر ارزشهاي دفاع مقدس تدوين قرين به واقعيت رويدادهاي مهم دفاع مقدس بوده است. انديشه تدوين دائره المعارف ملی دفاع مقدس از سال1372 وجود داشت، اما تا سالها در محاق قرار گرفته بود، و با تأكيد رهبر معظم انقلاب اسلامی در آبان ماه سال 1378 - طی بازدید از نمایشگاه کتاب - انديشه نگارش آن رو به روشنايي نهاد. ايشان در اين بازديد خطاب به حضار و مسئولان فرهنگي حوزه دفاع مقدس فرمودند: «يك دايره المعارف تهيه كنيد... مهم آن است كه يك مرجع ميشود ، منتها یکچیز محكم و قوي و مستند و بيتعارف باشد.»
بر اساس همين فرمان ، بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس با هدف جمعآوری و ثبت آثار و ارائه یک مرجع معتبر برای وقایع و انتشار ارزشهای دفاع مقدس، يكي از مأموريتهاي خود را تدوين دائره المعارف قرار داد و مقرر شد این دائره المعارف در 40 هزار مدخل و در 14 جلد نگاشته شود. خوشبختانه تا سال 89 سه هزار مدخل تهیه شد و بخشي از آن در یک جلد در شمارگان محدود منتشر گردید و همه مقدمات واقدامات مربوط به چاپ جلد دوم نیز به انجام رسید و حتی در شمارگانی کمتر از جلد دوم، منتشرشد، اما با توجه به تغییر اساسی ساختاری وسازمانی در بنیاد حفظ آثار ونشر ارزشهای دفاع مقدس، و انتقال پزوهشگاه علوم ومعارف دفاع مقدس از بنیاد به ستاد کل نیروهای مسلح، ادامه کار متوقف و به عهده پژوهشگاه مزبور که از این به بعد تحت امر مستقیم ستاد کل نیروهای مسلح قرار داشت، گذارده شد.
در نتیجه و در راستای تحقق اهداف دایره المعارف ملی دفاع مقدس، و تهیه دانشنامه های موضوعی و تخصصی، انجام امور تدوین دانشنامه های استانی دفاع مقدس به مرکز تاریخ جامع و دانشنامه استانی دفاع مقدس در بنیاد حفظ آثار ونشر ارزشهای دفاع مقدس واگذار گردید.
و اولین کارگاه توجیهی وآموزشی شیوه نامه دانشنامه های استانی در تاریخ24/7/94 در شهرستان کرج برگزار گردید و متعاقب آن شورای علمی وبرنامه ریزی دانشنامه دفاع مقدس استان گیلان با مدیریت مدیر کل وقت اداره کل حفظ آثار ونشر ارزشهای دفاع مقدس تشکیل و اعضای شورا و دبیر و مدیر علمی ومدیران گروههای علمی دانشنامه تعیین وکار پژوهشی وتحقیقاتی دامنه داری برای احصاء مداخل دانشنامه آغاز گردید.
گروههای علمی سهگانه دانشنامه عبارتند از گروه شهدا و اشخاص، گروه جغرافیا و نظامی، و گروه فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی.
هدف از تدوين دانشنامه استاني آن است كه هر استان در برنامه 5 ساله ششم ، عملکرد خود در دفاع مقدس را تبیین نموده و نقش شهدا و رزمندگان استان در خلق حماسه دفاع مقدس را در قالب دانشنامه تشریح نمايد.
استان گیلان با توجه به تقديم هشت هزار شهید، ۲۴ هزار جانباز و بیش از دو هزار و ۶۰۰ ایثارگر و 5 شهيد در سطح ملي، وحضور داوطلبانه قریب به 50000 نفر در جبهه های جنگ تحمیلی و ارسال کمکهای عظیم مردمی به مناطق عملیاتی، منبعی غني براي تدوين دانشنامه شمرده میشود. لذا با رایزنیها و پژوهشهای مختلف ابتدا 1025 مدخل برای تدوین دانشنامه دفاع مقدس گیلان احصا شد که در نهایت با توجه به اصلاحات بعمل آمده به 881 مدخل تقلیل یافته و مورد تصویب قرار گرفت.
با توجه به حجم مداخل، مقرر شد دانشنامه گيلان در پنج جلد ۵۰۰ صفحهای تدوین شودکه البته با توجه بهاحتمال افزایش مداخل، امکان افزایش جلدهای دانشنامه نيز پیشبینیشده است.